Zand en Grindhandel S. Hoekstra B.V.
Pascalstraat 17
8912 AT Leeuwarden
telefoonnummer 058 - 213 55 38
e-mailadres info@shoekstrazandengrind.nl
e-mailadres 01028832 Leeuwarden

Het bedrijf

Voor de Tweede Wereldoorlog zijn de grondbeginselen gevestigd van het bedrijf S. Hoekstra Zand- en Grindhandel B.V.

De jaren voor de Tweede Wereldoorlog zijn Sieger en Minke Hoekstra begonnen met het vervoeren van grondstoffen met een skûtsje. In de herfst laadden ze turf in Klazienaveen en verkochten dit vervolgens in Oosterbierum en omgeving. In de zomermaanden was er geen turf nodig, daarom voeren ze in de zomer met grondstoffen als zand en grind. Het zand en grind werd gewonnen bij Lobith en werd verkocht aan timmerlieden in Oosterbierum en omgeving.

In de jaren vijftig trouwde Siebren Hoekstra, zoon van Sieger Hoekstra, Richtje. De tweede generatie stapte in de wereld van de binnenvaart. Hun schip de "Koophandel" was echter te groot om Oosterbierum en de dorpen rondom te voorzien van zand en grind. Siebren en Richtje Hoekstra kozen ervoor om zand en grind van Lobith naar Erica te vervoeren.

Uiteindelijk werd Leeuwarden de thuishaven. De kinderen werden groter en moesten naar school. Siebren en Richtje Hoekstra zijn voor Elmo B.V. in Leeuwarden gaan varen. Elmo B.V. is een betoncentrale gevestigd aan de Oldegalieën. In 1966 verhuisde Elmo B.V. naar de Kalkhaven. Twee jaar later gaf de betoncentrale aan geen gebruik meer willen te maken van de diensten van de familie Hoekstra. In 1968 zijn Siebren en Richtje een eigen opslag voor zand en grind aan de Zwettehaven in Leeuwarden begonnen. Dit was het begin van de Firma S. Hoekstra, wat uitgegroeid is tot S. Hoekstra Zand- en Grindhandel B.V.

Vlak na de start van de onderneming kwam Magré Betonindustrie uit Franeker met het voorstel om een betoncentrale bij hen op het terrein te zetten. Siebren en Richtje gingen hiermee accoord en al gauw hadden Siebren en Richtje er volop werk aan om het zand en grind aan te voeren.

In 1980 nam zoon Syger met zijn vrouw Marijke het roer van de "Koophandel" over. Siebren en Richtje zijn aan de wal gegaan om het bedrijf daar te leiden. In 1992 zijn Syger en Marijke Hoekstra gestopt met varen, omdat Siebren Hoekstra 66 jaar was en het wat rustiger aan wilde doen. Siebren Hoekstra is tot 2004 betrokken bij het bedrijf gebleven.

S. Hoekstra Zand- en Grindhandel B.V. wordt nu geleid door Syger en Marijke Hoekstra. Naast Syger en Marijke zijn nog vier medewerkers actief in het bedrijf.

$('#fotos-links').cycle({ fx: 'fade', speed: 1000, timeout: 4000, next: '#fotos-links', pause: 1 });